کالای متروکه چیست؟

کالای متروکه یعنی عدم ترخیص کالا و انجام پروسه های گمرکی در زمان مقرر می باشد.به عبارت دیگر اگر صاحب کالا نتواند مدارک مورد نیاز سازمان گمرک را ارائه نموده و هزینه های گمرکی را پرداخت نماید، ممکن است که کالای وی جز کالاهای متروکه دسته بندی شود. طبق مــاده 24 قانون امور گمرکی مــدت مجــاز نگهــداری كــالا در انبارهــاي گمركــی از تــاريخ تحويــل كــالا بــه ايــن امــاكن ســه مــاه اســت. بر اساس ماده فوق چنانچه از تاریخ ورود کالا به گمرک بیش از ۳ ماه بگذرد ، و کالا ترخیص نگردد و یا برای انجام تشریفات گمرکی اقدامی صورت نگیرد کالا متروکه می گردد. لازم به ذکر است که این مورد در فرودگاه ها 2 ماه در نظر گرفته شده است.

 

کالا های دارای تبصره

  • چنانچه شما به عنوان مالک کالا، برگه ترخیص از انبار را دریافت نموده باشید اما تا 1 ماه آتی برای ترخیص اقدام نفرمایید ، کالای شما جز کالاهای متروکه نیست و می توان این مدت زمان را به 6 ماه نیز افزایش دهید.
  • در نظر داشته باشید که متروکه شدن کالا در گمرک تنها زمانی تایید می شود که اداره گمرک رای نهایی خود را صادر نماید.

کالا های متروکه چگونه به فروش میرسند؟

توســط سازمان جمع آوری و فــروش امــوال تمليكی بــه عنوان مسؤول فروش كالای متروكه بــا رعايت مقررات مربوطه به فروش ميرسد

البته تا زماني كه كالا توسط سازمان ياد شده به فــروش نرسيده است ، صاحب كالا حق دارد پس از اعلام گمرک به سازمان مذكور براي انجام تشريفات قطعي گمركي و ترخيص كالاي خود اقدام نماید.

پس باید بگوییم کالاهایی که در گمرک متروکه می شوند و توسط صاحب کالا ترخیص نمی شوند، پس از گذراندن یک دوره و پروسه قانونی ممکن است توسط سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی به فروش برسد.

آیا صاحب کالا میتواند نسبت به ضبط کالا اعتراض کند؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم بله صاحب کالا می تواند در صورت ضبط کالای وارداتی توسط گمرک به این مسئله اعتراض نماید. برای اقدام به اعتراض متروکه شدن کالا در گمرک، صاحب کالا باید مراحل زیر را سپری کند:

  1. اعلام مراتب اعتراض نسبت به ضبط کالای وارداتی از سوی گمرک در طی 15 روز با مراجعه به مراجع قضایی و ارائه گواهی.
  2. مراجعه به مراجع قضایی در محل سکونت صاحب کالا، ظرف 2 ماه از تاریخ ابلاغ صورتجلسه ضبط کالا توسط گمرک.

کالا هایی که برای آنها هزینه انبار داری دریافت نمیگردد

معمولا خیلی از کسب و کارها نمی توانند به این موارد تسلط پیدا نمایند ، همین مورد نیز موجب می شود تا آنها در پروسه ترخیص دچار مشکل شوند. این موارد به صورت دوره ای در سایت خود سازمان گمرک بروز می شوند شما میتوانید با بررسی سایت مربوطه اطلاعات مورد نظر خود را کسب نمایید.

لازم به ذکر است صاحب کالا به مدت دو سال فرصت دارد تا با ارائه اسناد و مدارک جهت اثبات مالکیت به اداره گمرک مراجعه و وجه مربوط به فروش کالای متروکه را از گمرک دریافت نماید. 

اگر کالای متروکه ممنوعه باشد شرایط چگونه است؟

ارزیاب گمرک وظیفه دارد نسبت به ارائه صورت مجلس ضبط اقدامات لازم را انجام دهد و گمرک وظیفه دارد مراتب را به صاحب کالا یا آورنده آن اطلاع دهد.

اگر صاحب کالا اعتراضی نسبت به ضبط کالا داشته باشد ، می‌تواند حداکثر تا دو ماه از زمان ابلاغ صورت مجلس ضبط یا درج در روزنامه به مراجع قضایی مراجعه کرده و ظرف مدت زمان 15 روز از تاریخ مراجعه مراتب را به مراجعه قضایی اعلام نماید. در غیر این صورت کالا توسط دولت ضبط خواهد شد. 

 

همواره در نظر داشته باشید در این مقاله کالاهای متروکه و قوانین و مقررات مربوط به این دسته از کالاها در گمرک جمهوری اسلامی ایران را بررسی کردیم. شما به عنوان واردکننده یا صادرکننده کالا باید برای جلوگیری از ضبط شدن کالای خود مراحلی که در مقاله بررسی کردیم را در مدت زمان تعیین شده توسط گمرک طی کنید. اگر تجربه‌ی کافی در حوزه ترخیص کالا از گمرک ندارید، می‌توانید با افرادی که در حوزه ترخیص کالا از گمرک تجربه و دانش کافی دارند، مشورت کنید و برای ترخیص کالای خود از گمرک از آنها کمک بگیرید تا کالای شما در دسته کالاهای متروکه قرار نگیرد.

ارسال دیدگاه

Call Now Button